Overige evenementen

Hieronder vindt u de verschillende fotoalbums van de “Overige Evenementen”, door op de foto of titel te klikken komt u in het bewuste album.

650 jaar Stadsrechten Woudrichem, augustus 2006.

In 2006 vierde Woudrichem het feit dat het 650 jaar geleden, in 1356, stadsrechten ontving. Enthousiaste bewoners van de vesting hadden het plan opgevat voor een rivier- en straatevenement dat een weekend lang duurde en waar zoveel mogelijk aspecten van het leven in een klein stadje aan de rivier aan bod komen. Vanaf de historische haven leidde een route met vele historische straattaferelen naar het Arsenaal en korenmolen Nooit Gedagt. Denkt u bijvoorbeeld aan taferelen die verwant zijn aan de visserij: touwslaan, visbakken, zeilmaken, maar ook dagelijkse activiteiten van wasvrouwen, mandenmakers en dergelijke aan bod kwamen. Al die taferelen werden uitgewerkt door op zichzelf staande groepjes, straten en buurtverenigingen. Dit rivier- en straatevenement werd gehouden op 25, 26 en 27 augustus 2006.

Koninginnedag, april 2007.

H.M. Koningin Beatrix vierde in 2007 Koninginnedag in Woudrichem en ’s Hertogenbosch. De Koninklijke Familie was in grote getalen in Woerkum aanwezig. Alleen prinses Maxima ontbrak, zij was thuis gebleven bij haar pasgeboren dochter Ariane. Omdat alles die dag aan strenge eisen moest voldoen, konden “buitenstaanders” niet in de vesting komen zonder toegangskaart. Zelf had ik zo’n toegangskaart en mijn auto had ik ’s morgens om 06:00 uur in Rijswijk gezet en ben toen te voet naar Woudrichem gegaan. De foto’s die u hier zult zien zijn dus van de vroege voorbereidingen die nog nodig waren totdat de Koninklijke Familie de vesting weer had verlaten.

4e Teer- Lijnolie en Ouwe Klare Race, april 2010.

De TLO-race is een spectaculaire roei- en zeilwedstrijd voor vissersboten op de rivier de Merwede en de Afgedamde Maas. Belangstellenden konden de vloot volgen vanaf de dijken langs de Merwede en de Afgedamde Maas, in de Lingehaven Gorinchem en de Historische Stadshaven in Woudrichem. De eerste foto’s die u hier ziet zijn in Gorinchem genomen waar de schepen aankwamen in de Lingehaven en vervolgens ziet u een serie foto’s dat zij aankwamen in Woudrichem.

650 jaar Vischrecht Woerkum, mei 2012.

Op 9 juni was de viering van 650 jaar vischrecht in Woudrichem, een initiatief van Coöperatieve Visserijvereniging De Hoop in samenwerking met o.a. het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum Woudrichem, voetveer Stichting Boven ’t Gat. Hier vindt u foto’s van o.a. de opening op d’n Bol, vissen met “staande netten” bij Boven ’t Gat, de visafslag.

Groot Dictee der Woerkumse Taol, januari 2013.

Vrijdag 25 januari was het weer zover. De Teerkamer was weer het toneel voor het Grôôt Dictee der Woerkumse Taol. Het werd een speciale editie, het was namelijk de 20ste keer dat het werd gehouden en tevens de laatste editie. Het Genootschap had besloten om dit voor de laatste maal te doen. Tijdens de eerste editie, in 1993, kreeg het zelfs landelijke aandacht, omdat zij de eerste waren met een dictee in een streektaal. Het feit van het laatste Woerkums Dictee zorgde er bij iedereen voor om nog meer hun best te doen, om uiteindelijk als laatste met de trofee op de foto te mogen.

Levend Visserijmuseum Woudrichem, april 2013.

Op 27 april werd de start van het nieuwe seizoen van het Leven Museum gegeven. Dit jaar wel extra feestelijk ivm. het 40 jarig bestaan. Zowel binnen als buiten het Visserijmuseum waren er vele activiteiten voor jong en oud. Voor alle ambachten, welke met de visserij te maken hadden, moest u deze dag in Woerkum zijn. Het tanen van de netten, diverse reparaties aan de zalmschouwen werd achter het Arsenaal, bij de Kruitkelders, uitgevoerd, maar ook de kinderen konden zich hier uitleven. Tevens was aan de inwendige mens gedacht, gebakken poon en gerookte paling was te koop. De opening werd om 12.00 uur verricht door burgemeester Petter en ook werd het eerste exemplaar van het boek ‘De maan als getuige’ van Dirk Vink aangeboden aan de burgemeester. Het boek gaat over de verdwijning van de stroperij.

Levend Museum en Rondje Woudrichem, mei 2014.

Afgelopen zaterdag werd het museumseizoen weer geopend met de traditie van het “levend museum”, alles vond plaats op en rond het Visserijmuseum, het Arsenaal en natuurlijk waren wij weer aanwezig, zodat wij dit alles weer met u kunnen delen. Ook hebben wij gelijk een Rondje Woudrichem gedaan, de foto’s hiervan bevinden zich ook in dit album.

Stadshavendag en Rondje Woerkum, augustus 2014.

Zaterdag 23 augustus werd de eerste Stadshavendag gehouden, rond de Historische stadshaven van Woudrichem. Er waren oude ambachten, visbakken, bezichtigen van oude sleepboten, zalmschouwen. Ook waren er visdemonstratie in de rivier, voor de jeugd was er o.a. een klompenzeilwedstrijd. In dit album kunt u deze dag nog eens herbeleven en tevens hebben wij ook nog een “Rondje Woerkum” gedaan.

Renovatie Machiel, oktober 2014.

“Utrechtse hasj-boot veilig aangekomen bij de Museumwerf in Nieuwegein”, dit was begin juli in het nieuws bij de regio Utrecht. Dit bleek de Machiel 4 te zijn, die van begin ’50 tot eind ’60 van Peer Smits was en daarmee jaren de Rijn heeft bevaren. Het plaatwerk was zo slecht dat het echt nodig was om deze te renoveren, maar uiteindelijk bleken binnen de vloeren ook zeer slecht dat het zeker een maand langer duurde om hem weer op te leveren. Dit alles is gedaan op de museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein. Wij, van Woerkumshoekske, zijn regelmatig wezen kijken en het resultaat vindt u in de album. 6 Oktober is de Machiel 4 weer naar Utrecht gesleept en weer dienst doet als “wietboot”.

Opnames Dokter Tinus, november 2014.

Nu de laatste aflevering van het derde seizoen weer op TV is geweest willen wij u nog even laten nagenieten. Het afgelopen jaar zijn wij diverse keren in de vesting geweest om foto’s te maken van de opnames. Hier kunt u dus nog eens rustig alle hoofdrolspel(st)ers zien maar natuurlijk ook de figuranten. Tevens kunt zien wat er allemaal bij komt kijken om deze serie tot een succes te maken.

Levend museum, april 2015.

Zoals ieder jaar start de opening van het Visserijmuseum het nieuwe seizoen met Het Levend Museum. Zaterdag 25 april was dit ook weer het geval en waren er weer diverse activiteiten in en rond het museum. Zoals o.a. netten breien, vis bakken, zeil maken. Nieuw dit jaar was het Nederlands Kampioenschap Werpzak-werpen. Wij hebben van dit alles weer een album gemaakt, die wij graag met u willen delen..

Open Monumenten dag en Pruuve Maor, september 2015.

In het weekend van 12 en 13 september was dit jaar de Open Monumentendag, wij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om eens wat foto’s van de R.K. Kerk te maken. Op zondag werd achter op ’t Arsenaal Pruuve Maor gehouden, een culinaire happening waaraan diverse Woudrichemse ondernemers meededen, o.a. ’t Oude Raedthuys, De Stroming, de pannekoekenbakker, tevens was er een brocante markt. Dit alles willen wij weer graag met u delen via dit album. Tevens zijn de werkzaamheden begonnen voor het verlengde Liniepad. Het Verlengde Liniepad zal gaan lopen over de Rijkswal en vervolgens overgaan in een graluxpad van de Maaspunt tot aan de trap van het Janus Baksbastion. Ook hiervan zijn enkele foto’s toegevoegd.

Winter Wonder Woudrichem, december 2015.

Zaterdag 12 december stond in het teken van Winter Wonder Woudrichem, met leuk kraampjes en veel lichtjes in de gehele vesting. Op het eind van de dag werd in de kerstboom, bij de kerk, het licht ontstoken. Wij waren ’s avonds aanwezig en hebben ook weer diverse foto’s gemaakt.

Pruuve Maor en Brocante Markt, september 2016.

Zondag 11 september was het achter en rond het Arsenaal weer gezellig druk. Dit keer kon u daar terecht voor de Brocante Markt en achter het Arsenaal voor veel lekkers tijdens Pruuve Maor, waar weer veel restaurants uit Woerkum aan meewerkte. Dit alles willen wij weer graag met u delen via dit album. Ook ziet u op de laatste foto’s dat Woerkum weer volledig bij de tijd is, nu de kerktoren weer is voorzien van wijzerplaten.

Opnames dokter Tinus seizoen 5, maart/april 2016.

Voor de opnames van het vijfde seizoen van dokter Tinus was de cast en crew weer diverse keren in Wourkem aanwezig. Wij waren enkele keren aanwezig om dit weer vast te leggen. De foto’s vindt u in dit album.

1e Waterkant,  juni 2017.

Om de Historische Stadshaven nog meer bekendheid te geven, werd vandaag voor de eerste keer “Waterkant” georganiseerd. De Stadshaven was volgestroomd met vele sleepboten, er waren oude ambachten en visbakken op de scheepswerf en zelfs een rondvaart was mogelijk, met de Vishaler DD13. En wij hebben natuurlijk alles weer vastgelegd in dit fotoalbum.

 

de plaats waar heden en verleden elkaar ontmoeten